Janneke Brinkman
botanisch tekenaar

'Dankzij de Nerinekweker Bas van Keulen uit Heemskerk was ik in staat om de Nerine met bol en blad te schilderen. In boeketten zie je vaak alleen de bloem, maar een botanisch tekenaar wil alles van een plant laten zien. Hoe het blad uit de bol komt, hoe bol, wortels en knoppen er uit zien. Anders dan bij een foto kun je op een tekening een aantal aspecten tegelijk laten zien. De mooiste bloemenillustraties zijn naar mijn overtuiging de afbeeldingen waarop botanie en kunstzinnigheid op harmonische wijze worden gecombineerd. En dat is de uitdaging die ik nu al heel wat jaren met iedere penseelstreek aanga.

Mijn speciale band met de Nerine is sindsdien altijd gebleven. Bij blijde en helaas ook bij droeve gebeurtenissen waren er altijd Nerines. Bij de begrafenis van mijn schoonvader, mijn zwager, mijn moeder waren er Nerineboeketten. Ook toen onze dierbare kleindochter Berenice overleed, lagen op haar kleine kistje boeketjes met Nerines.

Ik ben de Nerinekwekers dan ook zeer dankbaar dat zij een wit met rose Nerine naar haar hebben willen vernoemen. Samen met onze zoon Eduard en zijn vrouw Paula, de ouders van Berenice, hebben wij deze Berenice in de Hortus van Haren (Gr.) met champagne gedoopt tijdens een feestelijke Nerine Flower Show. We zijn blij en vereerd dat haar naam en nagedachtenis op deze prachtige, natuurlijke en bloemrijke wijze zal blijven voortleven.

Ik hoop van harte dat na de vermeerdering van de bollen heel veel mensen van deze Berenice kunnen genieten. Wij zullen de onze altijd meedragen in ons hart.'

<<

­